Uit elkaar gaan is absoluut geen pretje. Niet alleen omdat je er verdriet van hebt en misschien zelfs spijt, maar ook omdat het nemen van de beslissing zelf al heel veel mentale en emotionele energie vergt.
Onderstaande tips van relatietherapeut Linda Caroll (tevens moeder van rockzangeres Courtney Love) kunnen helpen die beslissing wat makkelijker te maken.
Carroll praat in een aflevering van de podcast “Art of Charm” over liefde en relaties en komt daarbij met vier redenen om een relatie direct te verbreken.
1. Je partner maakt misbruik van je
Het maakt niet of het misbruik fysiek, verbaal, seksueel, emotioneel of financieel van aard is, zegt Carroll. Je moet wegwezen.
Carroll voegt daaraan toe dat zelfs koppels met grote problemen een manier kunnen vinden om de relatie toch te kunnen laten werken, maar toch moet je “er vandoor gaan en jezelf beschermen.”
2. Je partner liegt en is jaloers
Carroll legt uit dat dit alleen een rode vlag is als "het constant gebeurt en niet alleen op een slecht moment."
En opnieuw benadrukt ze dat je relatie kan overleven als je partner de problemen echt wil overwinnen, maar in de tussentijd moet je ruimte voor jezelf hebben.
3. Je hebt alles geprobeerd, maar het werkt gewoon niet
"Dat betekent niet dat iemand slecht is", zegt Carroll. "Misschien kwamen jullie samen omdat je erg veel behoefte had aan gezelschap of misschien heb je slecht gekozen." Ook zou het kunnen dat wat op je 22ste wel werkte op je 40ste niet meer werkt.
Het punt is dat relaties moeite kosten, maar daar zit een grens aan. Op een gegeven moment is het gewoon tijd je verlies te nemen.
4. Je weet diep van binnen dat het niet de ware is
Als je het eigenlijke "gewoon wel weet" is dat ook een reden om de relatie te verbreken, zegt Carroll. Het gaat dan niet om een paniekerig gevoel.
En ook niet om dat intense gevoel van "ik kan diegene niet uitstaan" als hij of zij hardop kauwt of dat dramatische idee van "ik ben liever vrijgezel" als je voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal hoort.
"Je weet om je eigen redenen gewoon dat het over is", licht Carroll toe. "Dat heeft waarschijnlijk zelfs minder te maken met de ander dan met jezelf."
Carroll komt ook met een hele slechte reden om een relatie uit te maken: je partner is een heel gewoon persoon. Als je niet elke dag stapelverliefd bent of als de dingen waar je verliefd op werd je nu storen is dat geen ondubbelzinnig signaal om de relatie te verbreken.
Ook volgens andere relatietherapeuten hoort het er bij een huwelijk of een andere lange relatie gewoon bij dat je je soms rot voelt of verveeld, gefrustreerd en/of boos.
Zoals een huwelijkstherapeut stelt: "Er zullen momenten zijn dat één of beide partners in een relatie er mee op willen houden en de ander nauwelijks kunnen zien."
Maar hoewel we heel goed weten dat dat irritant is: de bottom line is toch dat niemand anders dan jijzelf de beslissing kan nemen om uit elkaar te gaan.